• Jopen - Malle Babbe 24*33

Jopen Malle Babbe is een dunkel weizen en heeft daardoor net als een gewone weizen een fruitig (bananen) karakter met een licht kruidige toets van kruidnagel en laurier. Het andere zit hem in het feit dat er wat donkere tarwemouten zijn gebruikt die meer kleur geven, maar ook een wat vollere licht karamel achtige smaak. De whirlpool hopgift van Spahir hop geeft het bier een extra fruitige smaak. Saphir is een Duitse hop met wat Amerikaans citruskarakter. Er zijn licht overeenkomsten met het Fokkerbier van 2011, maar dit is toch echt een heel andere dunkel weizen.
Malle Babbe ken je uit de hit van Rob de Nijs. Of van het schilderij van Frans Hals. Of van allebei natuurlijk. Maar, wie was die vrouw? Floris Mulder van Museum Het Dolhuys in Haarlem ontdekte dat ze Barbara Claes heette.
Malle Babbe was verstandelijk gehandicapt en leed aan cretinisme; een erfelijke aandoening van de schildklier. Daardoor gaat het mis met de groei en ook de verstandelijke vermogen blijven achter. Dat werd in de zeventiende eeuw gezien als ‘gek’; vandaar: malle. Babbe is dan weer een verbastering van Malle Barber; gekke Barbara.
Frans Hals heeft haar geportretteerd en dit schilderij hangt tegenwoordig in de Berliner Gemäldegalerie.

Type: Dunkel Weizen
Kleur: Blond
Alcohol: 5,5%
Smaak: Zacht fruitig en fris
Bitterheid: 11 EBU
Culicombi: Salades en barbecuegerechten.

Jopen - Malle Babbe 24*33

  • Brouwerijen Jopen
  • Biertype: 5,5%